Underhåll

Vad skall man tänka på när man skall köpa en ny fiol och stråke? Hur skall du underhålla fiolen? Nyfiken på fiolens hemligheter och vad som påverkar klangen? Läs mer nedan ….

Vanliga frågor & svar kring underhåll av fioler och altfioler

I vanliga fall skall inte en fiol rengöras med något medel. Torka av med en mjuk torr trasa efter varje spelning, tänk speciellt på att torka bort hartsdamm från greppbräda och locket så det inte fastnar. Tork av halsen där det ofta bildas fett och smutansamlingar från handen och av strängarna så det inte bildas tjocka hartsbeläggningar. Om du upplever att fiolen efterhand blir smutsig och matt i lacken och vill ha en uppfräschning så lämna in den för rengöring. 

Det är individuellt vad man tycker och vilka strängar man har, men med daglig dedikerad övning så bör du byta strängar flera gångar per år. Vid lättare spel  en gång per år som minimum. 

Två saker att tänka på:

  • byta en sträng i taget. Om du tar av alla på en gång ramlar stallet av och möjligtvis även ljudpinnen. Då behövs expertis för att få allt ihop optimalt igen, stallet i rätt position och ljudpinnen måste sättas på plats och justeras.
  • första tiden efter strängbyte är strängarna ostabila och måste ofta stämmas upp, vilket drar stallets överkant ständigt lite framåt. Stallet ställer sig då framåt och snett mot locket sett från sidan, fiolen tappar klang och stallet kan ramla ur/knäckas rakt av. För att kompensera detta behöver du rätta till stallet bakåt så baksidan av stallet ständigt står 90 grader mot locket.

Det finns inga strängar som alltid är bäst eftersom alla strängar har lite olik klangfärg och alla fioler är olika. Köp kvalitetssträngar, titta på strängkarta hur de olika placerar sig klangmässigt och prova lite olika varianter så kommer du hitta de som ger bäst match. Om du har köpt fiolen här har jag alltid goda råd att ge dig.

Eftersom man hela tiden stämmer upp strängarna som ligger över stallets överkant kommer stallet efterhand ställa sig framåt, sett från sidan. Det är viktigt att stallet står 90 grader mot locket. Slaka först strängarna genom att vrida ner stämskruven ett kvarts varv, dra sedan stallet överkant bakåt utan att ändra positionen vid stallets bas mot locket, och stäm upp igen. Repetera om nödvändigt så stallets baksida altid står 90 grader mot locket. 

Kanske fiolen har fått sig en liten knuff och du märker att stallet inte står helt rätt längre, eller du bara vill kolla att allt står som det skall. Kolla följande:

  • sätt från ovansidan skall stallet stå exakt mitt mellan inre kanten på f-hålen, mäta med en linjal på båda sidor.
  • normal position i sidled är att f-hålens jack skall stå mot mitten av stallet. Det kan variera lite beroende på om det finns gamla ojämnheter i locket som gör att stallet står tex aningen längre fram.
  • stallets baksida skall alltid stå 90 grader mot locket
  • har du köpt fiolen här så skicka några bilder så  justerar jag vid behov utan kostnad.

Ingen panik, det är lätt att fixa!  Med ett specialverktyg sätter man ljudpinnen i rätt läge igen, och då måste man också klangjustera så allt blir optimalt igen. Ta kontakt med en fiolverkstad, det klarar man inte av själv.

Om strängarna slår mot greppbrädan är stränghöjden för låg. Kontrollera med en fin linjal på ytterkanten av greppbrädan. Normal stränghöjd är ca 3 mm för E strängen och 5 mm för G- strängen. Om strängarna står lägre än 2 respektive 4 mm ökar risken för att de går i underlaget, men det beror lite på hur greppbrädans sidoprofil är. Den skall inte vara rak utan svagt böjd för att underlätta för strängarnas vibrerande.

Gropar i greppbrädan efter fingrarna förekommer då man i lång tid har spelat flitigt och får räknas som ett normalt slitage. Då behöver brädan slipas, eller om det är lite djupare gropar hyvlas först. Lämna in instrumentet till en fiolverkstad.

För att hitta optimal balans mellan att kunna spela på en sträng i taget och samtidigt enkelt kunna spela  på två och/eller växla enkelt, är stallets kurva på ovansidan standardiserad och ligger på ca 42 mm i radius. Man kan ev finjustera lite efter individuella önskemål. Om befintligt stall avviker från detta kan du behöva ett nytt stall helt enkelt.

Att stämskruven är tröga är ett vanligt problem. Försöka först att smörja upp dem med specialmedel, tex pegsoap. Det kan också hända att hålen i snäckan och/eller stämskruven har blivit lite ovala eller passar dåligt till varandra. Då kan du behöva byta alla stämskruv. Som alternativ kan du sätta på en stränghållare med 4 integrerade finstämmare. Tänk på att annan vikt på stränghållaren då kan ändra klangen något. Tryck inte in stämskruven för hårt, en spricka i snäckan är inte roligt och är komplicerad och kostsamt att reparera.

Torka alltid av hartsdamm på locket efter varje spelning. Om dammet har satt sig och har klistrat sig på lacken kan inget göras eftersom etanol även löser upp lacken under. Sitter dammet fast bara mot greppbrädan kan denna slipas och inoljas igen utan problem.

Nej, märken i lacken på en fiol påverkar inte klangen alls.

Etanol löser upp lacken på locket och dropper av tex handsprit lämnar fula droppmärken. Om du har ett riktigt värdefullt instrument rekommenderas du ta kontakt med internationella experter för att retuschera bort detta. Experimentera inte själv med olika medel eller färger.

När du vill byta hakstöd så tänk på några saker:

  • byt till titanium fäste om du får irriterad hud av nickel
  • prova olika former och modeller, det finns många att välja på
  • jag rekommenderar model där fästet sitter över nedre blocket/över medellinjen för att inte skada den tunna sargen på sidan.
  • om det nya hakstödet dämpar klangen så kolla att fästet inte går allt för långt in på locket. Du kan enkelt skära av en liten bit av korken för att göra den lite smalare.

Som med strängar behöver man prova sig fram lite, det är också subjektivt vilken känsla man vill ha i stråken. En mjukare harts vill ge väldigt bra grepp, men kan upplevas som lite huggande och ge en skrapig känsla. En hårdare harts ger mjukare och jämn ton, men kan vara svårare att komma ordentligt ner i strängen med. Köp en kvalitetsharts och testa några olika för att hitta din favorit.

Om din älsklings fiol inte upplevs som lika attraktiv längre och har tappat klangen kan du antigen titta på och provspela en ny  fiol, eller gå till en fiolverkstad och göra en riktig klangoptimering. Med lite tid och ett gott öre kan man ofta få till goda resultat.

Intresseanmälan

Produkt: Underhåll