Många har en fiol som man kanske inte är helt nöjd med, den kanske låter innestängd, är för svag eller för skarp i klangen? Upptäck i stället ett nytt instrument du verkligen gillar, du kommer bli förvånad över hur stor skillnad det kan vara och hur mycket mer spelglädje det ger. Vad skall man tänka på när man skall köpa en ny fiol och stråke? Hur skall du underhålla fiolen? Nyfiken på fiolens hemligheter och vad som påverkar klangen? Läs mer nedan ….
Alla fioler har olik klang, det är en ny upptäckt för många… Vissa är varma och runda, andra klara och kraftiga, några varma och klara, de bästa mästarinstrumenten har allt detta, men låter fortfarande olika. Fundera på vad slags klang som bäst uttrycker din musikaliska personlighet och vad du söker i ett nytt instrument. När du sedan provspelar ett antal fioler kommer du snart märka vad som passar dig bäst.
Alla fioler har olik klang, men också spelkänsla. Det kan vara små variationer i storleken, stränglängden, formen samt i responsen, dynamiken och hur lätt det är att få den ton man vill ha. Ofta är det svårt att förklara exakt vad det är, men när man hittar sitt instrument ger det oftast en tydlig subjektiv känsla att man hittat rätt. Fundera på vad det är som du inte är nöjd med i din gamla fiol så blir det lättare att hitta din nya dröm.
Spelar du mest för dig själv, i orkester, i små eller stora lokaler eller står du på en scen med ett fullt symfoniorkester? Fiolen har olika egenskaper som påverkar hur man upplever klangen. Klar, varm, kraftig, mild. Ett viktigt begrepp är projektion, dvs instrumentets förmåga att bära ut klangen i en lokal. En varm och rund fiol kan vara skön att spela på och passar tex i mindre sammanhang där publiken sitter närmare och lokalen är mindre, men för större sammanhang kan du behöva mer kraft och briljans för att nå ut. De bästa fiolerna har en härlig kombination av allt detta, men har fortfarande sin unika personlighet och karaktär.
För många är det enbart själva instrumentets egenskaper som står i fokus, medan för andra spelar också investeringen roll. En fin äldre fiol håller sitt värde över tid och blir bara bättre ju mer man spelar dem. Om man lägger lite extra och köper ett finare instrument/stråke av en speciell fiolbyggare som samtidigt har en fantastisk klang, kommer fiolen bara öka i värde med åren. Det kan vara bra att tänka på för dig som tex tänker på möjligheterna för arv eller en värdefull gåva.
Fioler varierar avsevärd i pris, från ett par tusen för en massproducerad fabriksfiol till 150 miljoner för de mest eftertraktade Stradivarius instrumenten. Pris och kvalitet brukar följer varandra, upp till en viss nivå där man även betalar mycket för instrumentet som en antikvitet med fascinerande historia och en bra investering. Oftast brukar man bli mer nöjd i längden om man lägger lite extra och köper den fiolen och stråken man verkligen vill ha. Då kommer du öva oftare, spela mer och ge flera framföranden med betydligt större njutning. Klangen och den musikaliska upplevelsen berikar livet varje dag, många ser tillbaka och inser att det var värd investeringen många gångar om.
Det roligaste är ju om du hittar en fiol som för dig har båda utseendet och den rätta klangen… men om du behöver välja så rekommenderar jag att du väljer den med bäst klang, det kommer på sikt att ge mest spelglädje!
Nej, absolut inte. Ytslitage och märken spelar ingen roll för klangen eller hållbarheten. Tvärt om tycker många det är charmigt och roligt med en fiol som kan berätta en historia och vittnar om tidigare generationers musikerns gillande.
Nej absolut inte, om sprickan är ordentligt lagad med varmt benlim och små förstärkningar på baksidan av locket är den lika god som ny och kan hålla i hundratals år. Möjligen kan priset gå ner lite beroende på detaljerna, men funktionellt är det ingen skillnad. På gamla instrument, inkluderat multimiljon instrument, är det inte ovanligt med sprickor. Sitter sprickan i anslutning till ljudpinnen skall man dock vara uppmärksam på om locket eller botten har lagats ordentligt med en särskild typ av patch som har fällts in som förstärkning och inte bara en vanlig sprickreparation.
Självklart får du kostnadsfritt låna med dig instrumentet hem för provspelning, det tillåter varje seriös verkstad. Spela i lugn och ro, i lite olika miljöer, olika lokaler, fundera och känn efter. I de flesta fall märker du efter kort tid om ni får en riktig ”connection”… ta kontakt så kommer vi överens om villkoren, välkommen!
Om du letar mest efter en fiol att komma igång med och är nybörjare, kan du klara dig bra med ett prisläge upp till 10-12.000.
Om du vill ha en första uppgradering och vill ha ett bättre amatör instrument rekommenderas en prisnivå upp till 20-25.000.
Om du vill satsa lite mer, som tex musikgymnasium, högskola, amatör entusiast och vill ha en skönare klang och mer spelglädje rekommenderas prisnivå ca 25.000-60.000. I detta intervallet kan man hitta riktigt bra instrument.
Om du vill ha en riktigt fin fiol med topp kvalitet på klangen, topp hantverk och känsla, rekommenderas semiprofessionell och professionell nivå. Man får då räkna med runt en ca 60.000 och uppåt till riktigt höga nivåer beroende på vad man söker. Här finns ingen övre gräns egentligen… Det är så att de dyraste och mest kända fiolerna av Stradivarius ligger på en ca SEK 150.000.000 :)-
Slå på/av innehåll
Altfiol har en underbar djup och resonant klang, mörk och melankolisk, väldigt behaglig att lyssna på. Den ligger i mellanregistret och binder ihop violin och cello och passar dessutom utmärkt som soloinstrument. Många gillar att variera mellan violin och viola, det ger stor variation i repertoaren och en extra utmaning. Glöm inte att ha en viola stråke som är lite tyngre.
Detta är en viktig fråga som det inte är så lätt att svara på. Altfioler är mycket mindre standardiserade än fioler och varierar i storlek från ca 37-43 cm. På 17-1800 talet var mindre altfioler populära, speciellt från 1950-60 och framåt blev det en trend med mycket stora instrument, nu för tiden föredrar många lite mindre storlekar igen… En större altfiol ger kraftigare, mörkare och mer resonant klang, mer mot cello. En mindre ger lite mer klarhet, fokus och är betydligt lättare att spela på. Det viktigaste är nog inte den exakta storleken utan summan av alla egenskaper som ger det musikaliska uttrycket du vill ha. Många professionella föredrar storlekar på runt 40-41,5 cm. Testa gärna olika så kommer du märka skillnaden.
En större altfiol ger djupare, kraftigare, större klang, mer mot cello. En mindre altfiol ger lite mer klarhet, briljans, fokus och är lättare att spela på och hantera. Testa olika storlekar så kommer du snabbt märka skillnaden.
Violaster älskar sin C sträng…:) En fin C är kraftig, klar, ren och djup. I motsats till vad många tror är det inte strängarna som gör den största skillnaden för kvaliteten på C strängen, utan själva instrumentets egenskaper. Det är svårt att hitta riktigt bra C på enklare altfioler, men lägger du lite extra på ett instrument kommer du upptäcka hur underbart det är att spela på.
Stråken är som ett eget instrument och betydligt viktigare än många tror. Balansen, vikten, taglet, kvaliteten på virket, formen, allt påverkar inte bara spelkänslan, men även klangen i ditt instrument. När du skall köpa en fin stråke till din fiol eller altfiol så fundera gärna på flera frågor nedan…
Om du vill köpa helt ny stråke rekommenderar jag att köpa kolfiber av miljöskäl. Om du vill köpa en äldre stråke så köp en renoverad stråke i fin pernambuco. Dessa har överlägsna egenskaper och har används i hundratals år i fiolstråkar, men är nu mycket allvarligt utrotningshotad. Stöd därför inte avverkningen av regnskog genom att köpa ny pernambuco. Däremot finns oändligt många gamla stråkar som kan renoveras och bli som nya igen. Moderna kolfiberstråkar tillverkad för hand i bra verkstäder håller en mycket hög kvalitet, trots detta föredrar många en äldre kvalitetsstråke som är gjord av noggrant selekterad pernambuco.
Precis som med fioler håller stråkar i hundratals år och behöver inte bytas ut om man är nöjd med den man har. Däremot behöver de taglas om regelbundet. Mitt råd är att köpa en äldre nyrenoverad stråke i pernambuco i hög kvalitet. När du hittar rätt stråke till din fiol eller altfiol kommer du få ut maximal klang och vara nöjd med den resten av livet.
Vikten på stråken är viktig, men kanske inte det allra viktigaste. Andra faktorer är balansen, spannet, elasticiteten, formen, kvaliteten på virket. Standard vikt för fiolstråkar ligger på ca 56-61 g, vanligast 57-60 g. Standard vikt för altfiol stråke är ca 63-72 g, vanligast 67-70 g.
Som med fioler finns det ett extremt stort prisspann, från några hundralappar till flera miljoner för de absolut mest eftertraktade av de franska mästarna. Om du lägger lite extra på stråken och hittar den som passar din fiol och spelstil bäst kommer du bli mest nöjd över tid.
Det allra viktigaste är att hitta rätt stråke till just ditt instrument, det är mer viktig än att köpa i en viss priskategori eller av en viss stråkmakare. Stråkar får ofta ut olik klang på olika instrument och upplevs också subjektivt olika. Bestäm dig därför först för instrumentet och hitta sedan en stråke genom provspelning som du tycker känns skön och som tar ut just de klangfärger du letar efter.
Det är klart du skall ha en fiol..:)! Musik skapar glädje, kreativitet, är socialt och motverkar psykisk ohälsa. Även om du inte spelar på en hög nivå är det avslappnade och utvecklande att ta fram sitt instrument och spela fin musik. Kanske du har möjlighet att spela med andra? Göra ett litet framförande? Ta några privatlektioner? Violin och viola är extremt användbara till många olika typer musik, det är bara att ta för sig!
Altfiol eller viola är lite större än en fiol och har mörkare klang på grund av storleken som ger mer volym, och en djupare sträng – C. Om du gillar de lite mörkare klangfärgerna, men tycker cello är för stort, är detta instrumentet för dig. Ett vackert soloinstrument, mjukt och spännande att lyssna till, ingen vass e sträng och självklart oumbärlig i en grupp eller kvartett med andra stråkinstrument. Läs i övrigt under fliken köpguide.
Det finns faktisk många billiga fioler, men många av dessa har inte bra klang och är inte så njutbara att lyssna till. Om du lägger lite extra får du en helt annan upplevelse och känsla. Bra fioler är tillverkade individuellt för hand med bara handverktyg, det är en mycket lång och krävande tillverkning som inte bara skall ge rätt geometri och utseende, men framför allt en fantastisk klang. Det tar lång tid och erfarenhet och blir dyrt. Fioler med riktig bra klang är mycket attraktiva och är de byggd av en erkänd fiolbyggare där det finns begränsad antal exemplar går priset upp. Eftersom priset går upp med tiden blir de också en mycket bra investering vilket attraherar investerare och institutioner. Dyraste fiolen (Antonius Stradivarius- Messias) värderas till ca 200 miljoner kronor.
Det finns många faktorer att ta hänsyn till:
Fioler är väldigt standardiserade, och det är i princip alltid följande material:
Ett bra instrument har alltid hög kvalitet på hantverket, titta på detaljerna. Arbetet runt hörnen, inläggen, f-hålen, snäckan, lacken, material selektionen. När du provspelar är det bra att jämföra med flera. En bra fiol har en klang som är öppen och fri, jämn över alla strängarna, håller kraften i höga positioner, lagom briljans och lagom värme. En känd verkstad eller fiolbyggare levererar i princip alltid hög kvalitet, men ändå behöver klangen passa just dig! Därför kan det vara bra att på plats prova flera instrument med lite olik klang.
Ja, det kan du!
Allra störste skillnaden är för den som spelar, men även för den som lyssnar skiljer det sig mycket. En fint instrument har så mycket mer djup, resonans, övertoner, klarhet, kraft och dynamisk omfång (lätt att spela mjukt jmf med kraftfullt). Det är otroligt mycket mer spännande och roligt att spela på!
Ja det kan den, upp till en viss gräns. Som med den mänskliga rösten har alla instrument sin grundklang som inte kan ändras, men genom justeringar kan man få fram det lilla extra som kan göra stor skillnad, tex om du bara gillar eller verkligen älskar din fiol.
Man ser över följande:
Om man är en riktig finsmakare ser man också över:
Till slut ser man över vilka strängar man har för att hitta de som på bästa sätt tar ut de klangfärger man söker.
Blir du inte nöjd? Köp en ny fiol😊!
Man ser över följande:
Om man är en riktig finsmakare ser man också över:
Till slut ser man över vilka strängar man har för att hitta de som på bästa sätt tar ut de klangfärger man söker.
Blir du inte nöjd? Köp en ny fiol😊!
Ja oftast, men inte alltid. Många tror att det är strängar som gör den stora skillnaden och det stämmer inte. Den största skillnaden ligger i själva instrumentets egenskaper, i grundklangen, samt hur väl din fiol är justerad. När allt väl är optimerad blir nya strängar det allra sista, pricken över i:et.
Det finns väldigt många typer av strängar i god kvalitet och man kan inte säga att en viss typ alltid är bättre. Allt beror på vilken klang du söker och grundklangen i ditt instrument. En bra hjälp är att ta fram en strängkarta på internet och se vilka strängar som har vilka egenskaper, och sedan testa olika varianter. Till exempel en fiol med klar och kraftig briljant klang kan behöva strängar som går åt det lite varmare hållet för att klangen skall bli balanserad, men detta blir väldigt subjektivt och här finns inga regler.
Stallet har flera viktiga funktioner:
Flera variabler i stallet påverkar klangen:
Stränghållaren påverkar klangen i din fiol genom att balansera strängarnas vibrationer bakom stallet. Två variabler är de viktigaste för klangen:
Ljudpinnen en en rund stav av fin gran oftast ca 5.8-6.2 mm i diameter (fiol) som sitter passivt fastkilad mellan locket och botten. På så sätt ledes vibrationer från strängarna neråt till botten och hela instrumentet vibrerar synkront. En fiol utan ljudpinne låter svagt, ihåligt och tomt, det går inte att spela på den. Så viktig är denna lille biten trä.
Ljudpinnens exakta position är extremt viktig för klangen. En så liten justering som 0.5 mm ger en hörbar skillnad. Standard position är ca 3-5 mm bakom stallet och ca 1-2mm in från ytterkanten av stallet, men det exakta läget varierar från instrument till instrument samt beror på vilken klang man söker. Lite av konsten med klangjustering är att hitta detta läget så instrumentet totalt sätt, inkluderat alla andra variabler, får den bästa klangen.
Många tänker inte på att detta avstånd, såkallad afterlength-efterlängden, som är längden på strängarna mellan baksidan av stallet till fästet på stränghållaren, är mycket viktigt för klangen. Normalt är detta ca 1/6 av stränglängden, men kan variera något beroende på instrumentet och vilken klang man söker. En ändring på bara 0.5 mm kan ge en hörbar skillnad.
En helrenovering i min verkstad innebär:
Ja det gör det i viss mån. Själva materialet spelar sannolikt en mindre roll eftersom det ligger i kläm mot kinden, men viktigt att beakta är att kontaktytan mot locket är lagom stor så det inte i onödan dämpar, samt att det är elastiskt material mellan fästet på hakstödet och locket, i de flesta fall kork som inte bör vara för gammal och hård.
Ja det gör det. Vikten på fiolens stämskruv påverkar fiolens och halsens totala vikt og därmed vibrationerna. Stämskruv i rosewood och ebenholtz (tung vikt) ger en liten annan klang jmf med buxbom (lätt vikt). Vilket man väljer är helt subjektivt och ut ifrån instrumentets grundklang.
Det är locket på en fiol som är viktigast för klangen, inte botten. Man har estimerat att ca 80% av klangen i en fiol kommer från locket så det är oerhörd viktigt relativt sätt.
Ja det gör den. Standard material är nylon, men det förekommer också stårwire, titanwire och Kevlar. Frågan som inte helt är klarlagd är om det är själva materialet i tråden eller om det är trådens diameter som spelar roll för klangen.
Sannolikt inte. Det finns miljontals fioler med Stradivarius etikett, men det finns bara ca 400 autentiska Stradivarius fioler och de ligger alla i multimiljon klassen. Däremot är det mycket vanligt att använda Stradivarius modellen som förebild i ett bygge, men det finns också andra förebilder som är populära från de gamla mästarna.
Det är altid svårt att säga, men oftast är det en enklare fiol som har glömts bort. De flesta värdefulle instrumenten är kända och spelas också regelbundet.
Det kan vara svårt att se om man inte har erfarenhet att fioler. Man granskar hantverket, skick, etikett och signaturer, gamla intyg och certifikat etc. Om du tror att du har ett riktigt värdefullt instrument rekommenderas kontakt med internationellt erkänd expert.
Ja det kan den nästan alltid. Sprickor i gamla fioler är vanligt förekommande och om dessa är fint reparerade samt med rätt limm och förstärkningar på baksidan spelar det ingen roll för klangen eller hållbarheten. Även många multimiljon instrument har mindre sprickor. Man bör undvika sprickor speciellt genom området för ljudpinnen, dessa är svåra att reparera och ger instrumentet en viss bestående svaghet.
Ja. Sprickor minskar vibrationerna i locket och påverkar klangen negativt, den blir svagare och tunnare. Efter reparation vibrerar hela locket normalt igen och klangen återgår till det normala.
Tja, i visst mån. Fiolens vikt säger något om hur mycket material som finns i den, speciellt om lockens tjocklek. Fabrikstillverkade fioler är ofta tunga vilket tyder på för tjocka lock, klangen blir ljus och skrikig, tunn och platt. För tunna lock ger på den andra sidan ihålig och svag klang. Men det är väldigt många andra faktorer än lockens tjocklek som spelar roll för klangen så vikten är inte tillförlitlig som mått på kvalitet, inom vissa gränser.
Nej, inte nödvändigtvis. Det finns många dåliga gamla fioler och många väldigt fina nya fioler. Faktum är att många dubbelt blinda tester visar att vare sig publiken eller musiker kan höra skillnad på en Stradivarius och andra gamla italienska fioler och de bästa nytillverkade från kända instrumentbyggare. Detta väcker ju många intressanta frågor. Men det mysiga med gamla instrument är att de har en historik, patina, en själ och det är otroligt roligt att renovera en fin bortglömd fiol som kommer till liv igen efter många år och blir till glädje för många.
Nej egentligen inte. Fioler är väldigt standardiserade i storlek och form, så det handlar mer om vilken klang och spelkänsla man söker till den musiken man spelar. Här kan justeringar, strängar och stråke spela betydande roll i att anpassa fiolen till exakt dina önskemål. Provspela ett antal så får du en känsla för vad som passar dig.
Individuella justeringar första året.
Alltid öppet köp i 14 dagar.
Spårbar frakt i hela Sverige.